perjantai 16. marraskuuta 2012

Rajalla - Ally Condie




Mun on pitäny jo vähän aikaa täs kirjottaa tästä arvostelu, mutta aina se on vaan lykkääntyny. : )) Ehkäpä jos nyt sitten vihdoin sen kirjotan. : D

Rajalla jatkaa Ally Condien Tarkoitettu kirjaa, joka on tulevaisuuteen sijoittuva trilogia. Tarinan päähenkilöinä ovat Cassia ja Ky, tyttö Yhteiskunnasta ja poika, joka on luokiteltu poikkeavaksi. Rajalla kirjassa Yhteiskunta on lähettänyt poikkeavia esittämään viljelijöitä sodassa "vihollista" vastaan. Ennen Cassia oli Yhteiskunnan kansalainen, mutta on nyt saanut poikkeva -luokituksen. Poikkeaville kerrotaan, että puolen vuoden jälkeen he pääsevät pois sotatantereelta, mutta todellisuus on, että kukaan ei selviä hengissä niin kauaa. Karkaamatta.

Cassia haluaa palavasti löytää Kansannousun, joka on kapina Yhteiskuntaa vastaan. Ky taas ei haluaisi liittyä kapinoitsijoihin taustansa takia. Cassian sekä Kyn matkat alkavat eripaikoista, jonne heidät on viety, mutta tiet kohtaavat jälleen Louhikossa. Siitä alkaa heidän yhteinen taipaleensa kohti Kansannousua, ja mukana on muutama muukin henkilö.

Kirjan tyyli on hyvin runollinen ja todella surumielinen. Ite en kestäny lukee tota kauheen pitkiä pätkiä vaipumatta jonkin asteiseen masennukseen. Kuoleman läsnäolo on painostava, ja ruumiilta ei vältytä. Muutenkin epävarmuus tulevasta luo omanlaista pelkoa hahmojen ylle.

Tykkäsin silti kirjasta, sillä se osasi herättää tunteita, ja kertoi aidosti Yhteiskunnasta ja sen seurauksista. Niin kuin aika monessa toisessa osassa, myös tässä syvennyttiin päähenkilöiden historiaan pintaa syvemmälle, erityisesti Kyn synkkä lapsuus tuli hyvin ilmi. Myös Yhteiskunnan alkuaikoja ja tapahtuamia, jotka ovat johtaneet nykytilanteeseen. Tykkäsin erityisesti uudesta hahmosta Indiestä, joka on alussa hieman salaperäinen, mutta osoittautuu silti rehelliseksi ystäväksi Cassialle.
Päätösosaa jää odottamaan mielenkiinnolla, sillä tapahtumaketju olisi mukava saada jonkinlaiseen päätökseen, mieluiten onnelliseen sellaiseen. Sillä Cassia ja Ky ovat sen rehdisti ansainneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti