perjantai 8. maaliskuuta 2013

Hobitti eli Sinne ja Takaisin - J.R.R. Tolkien


Oon jo pitkään halunnu päästä lukemaan J.R.R. Tolkienin tuotantoa (Taru Sormusten Herrasta oottaa mua vielä : DD) ja vihdoin sain ton Hobitin luettua. Tossa on nyt toi vanhempi kansi, mutta luin sen uusimman version kirjasta, en oo ihan varma onko sitä muuteltu jotenki.

Anyway, Hobitti on ensimmäisen kerran ilmestyny vuonna 1937 - oli jo aikakin saada siitä leffa? - ja on Tolkienin ensiteos. Vaikka kerronta toki on vanhahtavaa (ja edelleenkään en tiiä onko tossa jotain muutoksia tehty) niin kertomus sopii loistavasti luettavaks vielä 2010 -luvullakin. 
Bilbo Reppuli on juuri sellanen päähenkilö, josta tarinan aikana kasvaa vahvempi ja itsenäisempi, ja ennen kaikkea ilman joka päiväistä teehetkeään selviävä henkilö, joka sopii hyvin lasten ja aikuistenkin kertomukseen.

Mua ei kauheesti ehkä innosta, jos takakansi teksti kertoo mulle kirjan johdattavan lukijansa jollekin matkalle, jonka aikana tapahtuu kaikkea vaarallista ja jännittävää. Mielikuvaksi jää sellanen ikuinen taivallus, jonka aikana meinataan kuolla useammin kuin kerran, mutta salaperäiset ja vähemmän salaperäiset voimat aina pelastaa etenkin päähenkilön ja mieluiten myös hänen ystävänsä. Ja tietysti vaaditaan muutama uhrikin matkan aikana, mutta ei turhan montaa päähahmoa.

Tätähän Hobitti on, mutta jotenkin Tolkien on onnistunut tekemään Keski-Maasta niin aidon oloisen, että aina kun avasin kirjan ja aloin lukea, pystyin kuvittelemaan helposti itseni Bilbon, kolmentoista kääpiön ja Gandalfin mukaan matkalle vaarasta toiseen. Gandalfin huumori ja luonne tuo hieman mieleen Harry Potterista tutun rehtori Dumbledoren, mikä tuo hieman piristystä kertomukseen. Kääpiöt eivät kauheasti erotu yksilöinä joukosta, vaikka heidän luonteitaan kuvataanki useampaan kertaan tarinan aikana. 

Keski-Maan satuhahmot taas ovat kaikki niin omalaatuisia ja omistavat tietyt luonteenpiirteet, että todella tuntuu kuin jossain kaukana olisi Keski-Maa, ja siellä asustaisivat kaikki haltijat, hiidet, peikot, sudet ja muut olennot. 

Lyhyesti sanottuna Hobitti on kertomus kolmentoista kääpiön matkasta hakemaan aarteensa takaisin, johon Bilbo Reppuli vain viskataan mukaan, sekä Gandalfista, joka ilmestyy juuri oikeaan aikaan pelastamaan hobitin ja kääpiöt kuoleman vaaralta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti