sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Muotisuunnittelijat & Brändit pt.1 - Christian Dior

Monen A4:sen ja muutaman nettisurffailuhetken jälkeen pääsin vihdoin alottamaan tän uuden postaussarjan. Päätin, etten alota Chanelilla, vaikka se varmasti tunnetuin onkin, vaan halusin jonkun sellasen, johon en aikasemmin ole tutustunu ja arpaonni suosi tällä kertaa Dioria. : DD En oo jaksanu selventää joka ikisen suunnittelijan ja malliston elämänkaarta, vaan pääpiirteittäin kerron Diorin, sekä muotitalon perustajan, Christian Diorin historian ja nykyhetken. ; ))

Christian Dior (1905-1957)



Christian Dior syntyi Granvillessä, Ranskassa seitsen henkiseen perheeseen, joka oli vaurastunut lannoitebisneksellä. Kun Christian oli 5 -vuotias, perhe muutti Pariisiin. Christianista toivottiin diplomaattia, mutta hän oli taiteellinen.
Ennen oman muotitalonsa avaamista, Dior työskenteli muiden suunnittelijoiden kanssa.
Vuonna 1940 hän työskenteli suunnittelija Robert Piguetin kanssa, ja vuonna 1942 Dior liittyi Lucien Lelong muotitaloon ja työskenteli siellä pääsuunnittelijana Pierre Balmainin kanssa.

Vuonna 1946 Christian Dior viimein avasi omaa nimeään kantavan muotitalonsa Pariisiin. Dior halusi sota-ajan kurjuuden jälkeen valmistaa yleellisiä vaatteita. Hänet tunnetaankin parhaiten vaatteista, joissa on korostettua naisellisuutta, tiukkaan istuva vyötärö, ja laaja kellohame. Tätä hänen 1947 valmistunutta mallistoaan kutsuttiin New Lookiksi, joka on saanut paljon arvosteluja epäkäytännöllisyydestään.
Vuoden 1949 lopussa Dior avasi liikkeen New Yorkissa.

   Dior-New-Look 



















Christian Dior S.A


Christian Diorin kuoltua 1957 nuori Yves Saint-Laurent (joka myöhemmin perusti oman muotitalonsa) laitettiin Diorin johtoon, jotta vältyttäisiin taloudelliselta katastrofilta. Saint-Laurent toimi Diorin johtajana vuosina 1957-1960. 
Tämän jälkeen johtoon astui Marc Bohan, joka tekikin pitkän uran Diorin pääsuunnittelijana aina vuoteen 1989 asti. Diorilla työskenteli vuosina 1989-1997 pääsuunnittelijana Gianfranco Ferré, ja hänen jälkeensä John Galliano, joka erotettiin vuonna 2011 rasististen lausuntojensa vuoksi. 
Diorin nykyinen suunnittelija on Raf Simons, joka astui virkaansa viime vuonna (2012).

Raf Simonsin kanssa nykyisin Diorin muotitalossa työskentelee Bernard Arnault (puhemies), Sidney Toledano (toimitusjohtaja), Kris Van Assche (miesten vaatteiden luova johtaja) ja Victoire de Castellane (korusuunnittelija).

Vaatteet ja kosmetiikka

1940 -luvulla Christian Dior suunnitteli vaatteita, jotka korostiva naisellisuutta hieman liikaakin. Silti tuolloin muodissa olleet kellohameet ja hatut olivat kritiikistä huolimatta käytännöllisempiä, kuin 2000 -luvun, John Gallianon haute couture -mekot. Raf Simons onkin kertonut Voguelle, että haluaa muuttaa Diorin tyylin enemmän katu-uskottavaksi. Hänen mukaansa Gallianon muoti oli sellaista, johon itse herra Dior ei olisi ollut tyytyväinen. Alla kuvia parista mallistosta vertailuksi.

John Galliano - 2009

 
 

Raf Simons - 2013

 
 

Vaatteiden lisäksi Dior valmistaa kosmetiikkaa. Ripsivärien, meikkivoiteiden ja muiden kosmetiikkatuotteiden lisäksi Dior on sen alkuajoilta asti valmistanut parfyymia. Ensimmäinen, vuonna 1947 lanseerattu tuoksu oli nimeltään Miss Dior.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti