torstai 6. syyskuuta 2012

1970´s fashion

Vaatteet:

Muotiin tulivat kantaaottavat t-paidat, ja muoti oli asiallista, käytännöllistä ja nuorekasta. Samanlaisiin vaatteisiin saattoivat pukeutua niin nuoret kuin vanhatkin, ja vaatteita tehtiin paljon itse. Myös unisex -vaatteet olivat muotia. 1970 -luvulla jatkui hippikulttuuri, joka oli alkanut 60 -luvun puolella.

Muotivaikutteita otettiin aiemmilta vuosikymmeniltä. Vuosikymmenen muoti tukeutui discoon, uuteen tanssityyliin. Discoon kuului paksu afro, ja paksupohjaiset kengät, sekä kimallus ja glitteri. Paidoissa oli terävät kaulukset, ja housut olivat tiukkoja, lähtivät lantiolta ja levenivät lahkeista.



Erilaisia metalivöitä käytettiin niukkojen ja kimaltavien yläosien kanssa. Muotia kopioitiin julkisuuden henkilöiltä; Elton Johnilta, David Bovielta, Rod Stewardilta, Garry Glitteriltä, Susie Guatrolta, sekä Queenin lavashowsta.

A-linjaiset mekot, virkatut tai samettiset lakit, poolot, paitapuserot, vakosamettivaatteet, mikroshortsit, joiden kanssa käytettiin jopa nilkkoihin ulottuvaa neuleliiviä, ja napapaidat olivat suosittuja vaatekappaleita.
1976 muodikkain vaate oli erivärisistä paloista ja spiraalinmuotoon ommeltu pitkä farkkuhame.

Arkivaatteet ja iltavaatteet eivät juurikaan poikenneet toisistaan. 1975 punk -muoti alkoi leviämään, ja tyylin mukaisesti hiukset ajeltiin osin pois, värjättiin shokkiväreillä ja nostettiin irokeesiksi ja asuissa oli paljon niittejä, hakaneuloja ja nahkaa.


Meikki:

Silmämeikki oli pehmeämpi kuin 1960 -luvulla, mutta luomivärit olivat kirkkaita helmiäissävyjä, ja ne levitettiin kulmakarvoihin asti. Kulmaluuta saatettiin korostaa valkoisella.
Meikkivoide oli selvästi omaa ihoa tummempaa sävyä, eikä puuteria käytetty lainkaan. Silmät rajattiin kynällä, ja sisäkajal oli suosiossa. Ripsiväriä käytettiin niin runsaasti, että ripset paakkuuntuivat, ja ripset myös taivutettiin.



Ripsivärejä oli saatavilla monen erisävyisenä. Huulissa käytettiin paljon pastellisävyjä, ja niissä suosittiin myös rajauksia. Vuosikymmenen lopulla huulipunan sävy tummui. Huulten piti kiiltää.
Voidemainen oranssi poskipuna, tai pinkki helmiäinen poskipuna levitettiin pyöreiksi läiskiksi keskelle kasvoja.
Kulmakarvat olivat erittäin ohuet ja ne saatettiin jopa nyppiä kokonaan pois, ja tilalle piirtää uudet, tummanruskeat kulmat.


Hiukset:

Hiukset kiharrettiin Charlien enkelit -tyylisesti höyryraudoilla. Suosiossa oli pitkät hiukset, ja ne myös permanentattiin. Miehetkin saattoivat ottaa permanentteja, ja afrot olivat muodissa. Jakaus oli keskellä päätä. Vidal Sassoonin geometriset leikkaukset olivat muodissa.



Hiustenleikkuussa alkoi aivan uusi ajanjakso. Nyt hiukset muotoiltiin kantajalleen sopivaksi ottaen huomioon hiusten laatu, pukeutuminen ja persoonallisuus. Esimerkiksi punkkarit ajoivat hiuksensa tai laittoivat ne pystyyn irokeesiksi, sekä värjäsivät ne shokkiväreillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti