lauantai 15. syyskuuta 2012

1980´ fashion

Vaatteet:

1980 -luvulla nuoruutta ja terveyttä ihannoitiin, ja tämän seurauksena tuli aerobic buumi, sekä se, että naiset alkoivat käymään salilla. Maskuliinisuutta korostettiin suurilla olkatoppauksilla. Muodissa olivat tiukat trikoot ja leggisit, sekä niiden parina ylisuuri villapaita. Väreistä suosittuja olivat etenkin neonvärit.

Suomen kansallispuvuksi nousi tuulipuku. Talouden kasvun myötä tuli jupit, jotka halusivat näyttää kalliilla merkkivaatteilla, kännyköillä ja uusilla autoilla, että heillä oli rahaa.
Myös erilaisia alakulttuureita syntyi, kuten fetissit ja skinheadit. Fetissit pukeutuivat nahkaan ja kumiin, ketjuihin ja remmeihin ja fetissinaisilla oli jaloissaan piikkikorko saappaat, jotka ylettyivät yli polven tai jopa reiteen asti.
Skinheadit taas ajelivat nimensä mukaisesti päänsä, pukeutuivat pilottitakkiin ja maihinnousukenkiin tai rautakärkisiin bootseihin. Aate oli isänmaalinen.
Punk muoti oli yhä elossa, mutta pukeutuminen muuttui pehmeämpään suuntaan.

80s-fashion-madonna.jpg

1985 sai alkunsa USAn Seattlessa grunge muoti, johon kuului rikotut farkut ja venyneet flanelli- ja villapaidat, sekä lävistykset ja tatuoinnit sotkuisten vaaleiden hiusten kanssa.

Muotivaikutteita otettiin television saippuasarjoista. Vaikutteita otettiin Dynastiasta, Dallasista, ja etenkin miehet Miami Vice sarjasta. Muodissa oli siis topatut olkapäät, pitkät jakut ja lyhyet hameet.
Muotiin vaikuttivat myös prinsessa Diana ja Madonna. Lontoo oli muodin keskus.

Vuosikymmenen lopussa syntyi musiikkityyli hiphop. Hiphopiin kuuluivat ylisuuret hupparit ja collegepaidat, lippalakit, ketjut ja polvissa roikkuvat housut. 80 -luvulla haettiin myös vaikutteita menneiltä vuosikymmeniltä.


Meikki:

Meikki vaihteli voimakkaasta luonnolliseen ja vaikutteita otettiin musiikkivideoilta. Brooke Shieldsin myötä muotiin tuli paksut, tummat, hoitamattomat kulmakarvat. Silmämeikissä käytettiin paljon kajalrajauksia, luomivärillä alaluomelle tehtyjä rajauksia ja jonkinaikaa myös muodissa oli pinkki luomiväri. Silmät meikattiin kissamaisiksi.



Painopiste meikissä oli joko silmissä tai huulissa. Huulet rajattiin ja meikattiin voimakkaasti ja suosittuja sävyjä oli pinkki ja fuksia. Meikissä alettiin kiinnittää huomiota yksilön piirteiden korostukseen, ja erilaisia meikkikursseja tuli. Punk tyyli vaihtui goottityyliin, jossa iho oli valkoinen ja silmät erittäin tummat.


Hiukset:

Pitkiin hiuksiin tehtiin letityksiä tai hiukset leikattiin 50 -luvun tyyliin miehekkäiksi. Musiikkityylit vaikuttivat hiusmuotiin. Otsatukat nostettiin ylös ja hiuksiin värjättiin vaaleita raitoja.



Kampaukset suurenivat ja permanenttikiharat ja kreppaukset olivat suosiossa. Kampaukset saattoivat olla toispuoleisia, jolloin toiselle puolelle laitettiin olkapäätä hipova korvakoru. Hiustenpidennyksiä alettiin tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti