perjantai 8. helmikuuta 2013

Muotisuunnittelijat & Brändit pt.2 - Chanel


Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel (1883-1971)

Gabrielle Chanel syntyi 19.8.1883 vanhemmilleen Albert ja Jeanne Chanelille seitsenhenkiseen perheeseen. Chanel oli köyhäpienyrittäjäsuku, ja isä ja äiti olivat kierteleviä kauppiaita.
Gabrielin ollessa 12 -vuotias, hänen äitinsä menehtyi. Äidin kuoltua isä vei perheen lapset lastenkotiin Aubarzineen, eikä hänestä sen jälkeen kuultu. Vuodet lastenkodissa olivat Chanelille raskaita, eikä hän halunnut vanhemmallakaan iällä puhua niistä.

Ennen muotitalonsa perustamista Chanel kokeili laulajanuraa, mistä hänelle jäi lempinimi Coco. Coco oli vain läheisemmille ystäville, muille hän oli madamoiselle Chanel.


Muotitalon synty ja kasvu

Chanel aloitti muotiuransa suunnittelemalla hattuja, jotka saivat suuren suosion ranskalaisten näyttelijättärien keskuudessa. Ensimmäisen liikkeen hän avasi vuonna 1910.


1913 madamoiselle Chanel lanseerasi urheiluvaatemalliston, jossa oli vaikutteita miesten vaatteista, sekä miehisistä kuoseista ja materiaaleista. Mallisto oli jotain aivan uuttaa ja sai loistavan vastaanoton.

Chanelin mallisto oli niin mullistava, että se muutti naisten tavan mieltää ulkonäkönsä ja itsensä. Chanel itsekään ei kulkenut tiukasti muodin viitoittamaa tietä, vaan pukeutui omalla tavallaan, kun rahat eivät riittäneet muotimaailman vaatimuksiin. Chanel oli oman tyylinsä paras mannekiini.

1935-1957

Vuonna 1935 Chanel oli suosionsa huipulla, jolloin hän työllisti jopa 4000 työntekijää, ja omisti kiinteistöjä ympäri Ranskaa. Suosiosta huolimatta muotitalo oli suljettava sodan ajaksi vuonna 1939, mutta 1945, 62 -vuotias Gabrielle Chanel palasi näytöslavoille. 

1955 Chanel valmisti legendaarin tikatun, mustan nahkalaukkunsa metallisella kantohihnalla, joka kantoi nimeä Chanel 2.55 valmistuskuukautensa ja -vuotensa mukaan. Laukku sai niin valtavan suosion, ettei sitä edes pystytty valmistamaan menekkinsä verran.


1957 uusi kevätkokoelma toi Chanelille muotimaailman Oscarin Dallasin muotimessuilla.

Viimeiset vuodet

Viimeisinä vuosinaan Chanel asui hotellissa Ritzissä. Hän oli yksinäinen, väsynyt ja kärsi univaikeuksista, ja muutti vähäksi aikaa Sveitsiin, kunnes palasi jälleen takaisin Ranskaa. 
Gabrielle Chanel kuoli 10.1.1971, 84 -vuotiaana hotelli Ritzissä. 1900 -luvun yksi vaikutusvaltaisimmista ihmisistä muotialalla oli poissa, mutta hänen luomansa muotitalo elää vielä tänäkin päivänä.


Muotitalo Chanel

Chanel oli ensimmäinen muotitalo, joka valmisti naisille vapaampia, korsetittomia asuja, jotka oli yksinkertaistettu ja käytännöllistetty. Modernien vaatteiden lisäksi huomiota herätti halpa jersey -kangas, josta Chanel vaatteita valmisti.

1921 Chanel lanseerasi ensimmäisen parfyyminsä Chanel No. 5:den, jonka kerrotaan olleen sekä madamoiselle Chanelin onnennumero, että viides tuoksuvaihtoehto, joka hänelle esiteltiin.



1928 Chanel julkaisi kaksi tunnetuinta klassikkoaan, Voguen "modernin naisen univormuksi" nimeämän pikkumustan, sekä tweed jakkupuvun. 



Nykyaika

Cocon jälkeen muotitalon johtoon astuivat Yvonne Dudel ja Jean Cazaubon, ja vuonna 1978 Phillippe Guiborg suunnitteli Chanelille ensimmäisen valmisvaatekokoelman. Vuodesta 1983 asti muotitaloa on johtanut saksalainen Karl Lagerfeld, joka on tuonut tullessaan merkin modernistumisen tyyliltää ja lisää kosmetiikkaa. Lagerfeldin myötä Chanel valmistaa myös valmisvaatteita, haute couturea, sekä silmä- ja aurinkolaseja, kosmetiikkaa, koruja, ja urheiluvaatteita ja -tarvikkeita.

Nykyisin muotitalo on Coco Chanelin yhtiökumppanin, Pierre Wertheimerin pojanpoikien, Alain ja Gerard Wertheimenin omistuksessa.


Chanel Fall Collection 2006

 
 


Chanel Spring Collection 2013


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti