tiistai 7. elokuuta 2012

1940´s fashion

Vaatteet:


1940 -luvulla toisen maailmansodan vaikutuksesta muoti oli vanhan uusimista, sillä vaatteet ja kengät olivat kortilla. Vaatteiden yläosat olivat hyvin niukkalinjaisia, mutta hartioita korostettiin.



Huonolaatuisista kankaista ommeltuja asuja ryhdistettiin olkatoppauksilla. Olkatoppaukset ja pukukorut oli tehty puusta ja paperikankaasta. Hameet olivat polvipituisia, suoria, poimutettuja tai laskostettuja. Asujen yleisvaikutelma oli sotilaallinen.

Kankaan säännöstelyn takia juhlapuvut olivat lyhyitä. Hatut olivat pieniä ja ne saatettiin korvata turbaanilla. Herrain ja lautasmalliset hatut yritettiin saada naisellisemmaksi harsojen avulla.

Naiset halusivat pukeutua sodan jälkeen kauniisti, heti kun siihen oli mahdollisuus. Christian Dior mullistikin muodin ensimmäisellä Haute Couture -mallistolla 1947, jota kutsuttiin New lookiksi. New look oli erittäin naisellista, runsasta ja yleellistä. Hameet olivat leveähelmaisia ja ulottuivat nilkkoihin saakka.

Vyötärö oli tiimalasimaisen kapea ja hartijalinja pyöreä. Hameiden alla käytettiin jäykkiä alushameita. Malleilla oli jaloissa nylonista tehdyt saumasukat, jotka saatettiin sukkien puutteessa maalata sääriin teellä tai liquid-stocking-nesteellä. Saumat piirrettiin meikkikynällä.
Bikinit ja duffelitakki keksittiin vuonna 1946.


Meikki:


-40 luvun alussa kosmetiikasta oli pulaa, mutta huulipunia oli saatavilla, joten huulista tehtiin liioitellun suuret. Alahuuli oli normaalin kokoinen, mutta ylähuuli muodostui kahdesta puolikuusta. Meikkipohja oli luonnollinen ja rusketus oli muodissa. Silmämeikki oli luonnollinen: liikkuva luomi oli vaalea ja varjostus kevyt ja se rajattiin kapeasti eyelinerillä. Alaluomea ei meikattu.



Kulmakarvat olivat kaarevat, siipimäiset ja luonnollisen paksut. Silmien ulkonurkassa saatettiin käyttää tekoripsiä ja ripsiväriä laitettiin vain yläripsiin. Poskikuopat tulivat muotiin.
Vogue-lehti opetti, kuinka käyttää rajauskynää ja levittää huulipunaa siveltimellä.


Hiukset:


Hiukset olivat lyhyitä ja kampaukset pieniä. Suosituin kampaus oli kuitenkin Rita Haywordin paksu, kihara ja olkapäille ulottuva tukka. Hiusten latvat saatettiin myös kääntää sisäänpäin. Valkkikampaukset olivat suosittuja sota-aikaan, mutta pula-aikana niistä luovuttiin.



Koska naiset työskentelivät tehtaissa, pitkät hiukset sidottiin löysälle nutturalle niskaan verkon avulla. Hiukset kammattiin pois otsalta ja taivutettiin laineelle tai kiharoille otsan yläpuolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti