perjantai 10. elokuuta 2012

New York day 1 - Statue of Liberty & Ellis Island

Dodiihh sain ku sainki kuvat koneeseen ja aikaseks alkaa kirjottaa postausta niistä. : ))



Torstaina, kun tultiin New Yorkiin (ah se 8 tunnin lentomatka... <33) käytiin vaan kurkkaa Broadway ja Time Square illalla, ku kukaan ei jaksanu oikeen raahautuu muualle ja meiän hotelli oli tos ihan kävelymatkan päässä. Tuol Broadwaylla on aina ihan tajuttomasti porukkaa, et jos tuntee olonsa yksinäiseks nii tonne vaa sekaa, sieltä löytyy elämää.

Noista teattereista en tiiä mitään, kun ei sellasessa käyty, mutta aina oli joku kadulla tyrkyttämässä jotain ilmaislippua esityksiin tai vastaavaa. Samoin nää kaikki siteseeningin mainostajat ku joka kadunkulmassa joku lappu kourassa siel. 

Broadwayn kaupoista sen verran, että sieltä löytyy miljoona matkamuistomyymälää, Hard Rock Cafe, Disney store, M&M kauppa ja sit ite tykkäsin Forever 21:sta, josta löysinki yhen ostoksen, josta myöhemmin lisää. Tuol Foreveris oli varmaa viis kerrosta ja miljoona ihmistä ja ainaki yhtä monta ihanaa vaatetta, mut koska en saanu kulkee siel ilman mitää hirveit valvontoja, en viittiny jokaista vaatetta jäädä hypistelemään, ku äitille on tullu tää et "sulhan on siis toi ostomania et siihenhän saa hoitooki etet....". ääääääähhh mitä vittuuuuaa??? O_o


Meiän piti mennä kattoo tota Broadwayta ilta-aikaan, mut meiän perhepä alko nukkumaan jo siinä kaheksan aikaan (no pakko myöntää et parina iltana menin ekana nukkuu ku en meinannu pysyy enää hereillä), joten tääki kokemus missattiin, mut tämmöselle lapsoselle, joka on eläny suunnilleen peltojen keskellä ja kolme metrisen omakotitalon pihassa, toi oli ihan tarpeeks hieno ilman mitään erityisiä efektejä.



Tuol oli tosiaan vaivaset +35 astetta ulkona lämmintä, vikoina päivinä ei enää ollu sellanen kauhee sademetsäilmasto ja mun iho todella tykkäs tosta. <33 Ei kyl yhtää tykänny ja pakko vetää joku kasvonaamio naamalle tänä iltana kunha äiti kävis tuolla kaupassa hakee vähän ruokaa lapsosille nii voisin niistä askarrella jotain. : DD 

Mut tosta ilmastosta siis. Kuuma oli, ja sit viel ku kaikki dösät ja taksit vetää siit iha vierest nii huh oikeesti  + jos halus metrolla kulkee nii siel oli kans sellane sauna et ei tullu kylmä. Sisätiloissa oli kaikkialla tuuletus, välillä tuli ihan kylmä ku tuulettimet pauhas täysillä, mutta tosiaan tollaset perusasiat, kuten veden juonti oli ehdoton ykkönen. Tonne siis kesä aikaan ehdottomasti juomapullo mukaa et voi viide korttelin välein ottaa huikkaa. : PP Tai sit ostaa sellaselta tyypiltä joka huutaa sielt: "Ice cold water, one dollar, one dollar!!" : DD Ei jääny päähä soimaa. ^^


Käytiin perjantaina heti aamusta tuolla Vapaudenpatsaalla, joka on siis erillisellä saarella ja siksi nämä merimaisemat. Jonoo saataa olla aika paljon, joten jos tonne haluu nii heti aamusta ostaa liput ja laivaa.

Tuolla ennen ku pääs tonne laivaan, oli turvatarkastus, sama myös Empire Statessa ja baseball matsissa, sellanen samanlainen ku lentokenttien turvatarkastukset. Myös museoissa ne penko laukut, ja katto taskut, ettet vaan salakuljeta mitään pommia mukanas. Nää kohteet sit tarkemmin myöhemmin.

Ja tuolla merellä ei todellakaan tullu kylmä, vaikka vois luulla, että merellä tuulee ja palapala. Ei tuule ei. Ja jos tuulee, niin siitä otettiin kaikki irti. Toi veneretki juttu oli sellanen, että eka se vei tonne Vapaudenpatsaalle, siellä jäätiin pois ja sit ku huvitti, hypättiin seuraavaan laivaan, joka vei tonne Ellis Islandille ja sieltä taas Manhattanille. 



Yritin saada jonkinlaista kuvaa tuolta laivasta, mutta tuol oli jotenki utunen ilma, et horisontti ei ollu kauheen tarkka. : DD + ku yritin saada siitä patsaasta kuvia nii ehheeiii ku satatuhatta muuta turistia hyppää kaikki siihe eteen ja mä en oo hirmusen pitkä eikä ollu ees korkkarit jalassa, joten yritin napsia kuvia sieltä mahollisista raoista, mitä jäi.

Kauheen monet ulkomaalaiset otti iha tajuttomasti kuvii ittestään joka paikassa. Aina jos oli joku nähtävyys nii teemalla "I was here" lähettii ottaa kuvaa ja sit ku sä yrität saada kohteesta kuvaa nii siin on joku family just edessä ja sit ne tulee sun kuvaas ja sä kiroot et ei helvetti en mä tätä halunnu. Mut tosta Vapaudenpatsaasta sai aika hyvin kuvii siltä saarelta, kukaa ei ollu koko aika pomppimassa tielle ja otattamassa ittestään kuvaa.


Ja kuten tästä efektistä oikealla voimme päätellä, toi patsas on remontissa ja siks sinne sisälle ei päässy. Tosin mielummin mä katon tota patsasta ulkoo ku sisältä. Mulla oli pari säälittävää kuvayritystä siitä laivasta käsin otettuna, mut tottakai ne oli iha perseelleen menneitä ku oli suttusia ja oli taas niitä päitä siinä edessä ja ties mitä muuta hauskaa.


Mut tää onnistu ihan kivasti. : ))

Tuolta hypättii siis laivaan ja siitä pikkumatka Ellis Islandille, jota kautta siirtolaiset on joskus vuonna nakki ja pottu tullu Amerikkaan ja tuol saarel oli semmonen rakennus, jossa ne on yöpyny ja niille on tehty testejä ja kaikkee tollasta tosi mukavaa ja sitä käytiin kattomassa. 


Tos on sieltä sisältä joku ihmee sali, jossa ne kirjattiin ne ihmiset jonnekki ja jotain tommosta. Mä oon tosi selvillä näistä nähtävyyksistä, mut hei, toi oli eka päivä, eikä kaikkee voi muistaa. : DD



Ulkopuolelta vähän kuvaa. Tuol sisäl oli kaikkee juttuu, sellasii huoneita, missä kerrottiin seinällä mikä huone oli kyseessä ja kuka tuli ja mitä teki ja mistä tuli ja mitä kysyttiin älykkyys testissä ja mitä näkötestissä ja sit siel tyypit kierteli ja kuunteli selostusta. Me lähinnä käytiin kattoo pari huonetta ja otettii vähä kuvii ja lähettiin, energia ei riittäny jokaikisen nhätävyyden tarkkaan läpikäyntiin, vaikka historiallisessa mielessä toi onki mielenkiintonen nähtävyys.


Sit kuvaaja taas vauhdissa. Yritin jotai tollasta hienoo, puisto-laiva-asetelmaa, en tiiä mikä ton taiteellisuusaste on mut tällasii kuvii näppäilin sielt. : DD 


Jonottaminen oli vähän tylsää, ku venattii vuoroo laivaan, joten otin sit vähä maisemakuvaa ja toivoin, että meille saatais kotiin tällanen takapihalle. Vähä ruohikkoa ja pari isoo puuta ja taustalla merimaisema... Mieluiten vielä oma hiekkaranta ja sit etelän lämmöt nii kelpaa. : )) 

Tossa oli koostettuna eka päivä. Tuol tuli käveltyy joka päivä jalat ruvelle ja vaikka luulin, et siihen kävelemiseen tottuis, nii mun jalat ei ainakaa tollasessa kuumuudessa tottunu ollenkaa. Joka päivä oli lopuks jalkapohjat nii kipeet et niit särki ja pysty suunnilleen vaan makaa hotellihuoneessa (ja kattoo Disney Chanelii... <333 : DD ) Vesipullo siis on ihan hyvä juttu mukana...

Me ainaki käytettiin jo heti ekana päivänä metroa, kun mentiin middletownista downtowniin ja sieltä rannasta otettiin vene tonne saarille. Meil oli viikon voimassa olevat metrocardit (tää mun suomienglanti) ja sellanen on tosi hyvä jos liikkuu paljon metrolla paikasta toiseen ja on enemmän ku pari päivää tuol, mut halvemmaks tulee, jos käyttää metroo vaan vähän, ostaa se kerta lippu. Mä en kauheesti näihin juttuihin perehtyny, mutta turisteina todettiin näin. Metrot oli mun mielestä aika helppo kattoo kartasta, et mikä metro menee tonne, ja missä sillä metrolla on pysäkki ja sit sieltä vaan valitsee sen suunnan oikein ja muistaa kattoo sen ainaki lähimmän pysäkin tai oikeen kadun millä jäädä pois. Koska se ei siis pysähdy jokaiseen kadunkulmaan.

Mutta tollasta metrolla sukkulointia Nykissä. Toi metro on tosi kätevä ja arkisin sitä ei joudu kauheesti venaamaan, mikä on ihan jees jos siel tunnelis on se 40 astetta lämmintä. ; ))



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti