sunnuntai 19. elokuuta 2012

1950´s fashion

Vaattet:

50 -luvulla naiset pukeutuivat käytännöllisesti. Haluttu lookki oli siisti ja räätälöity, ja naiset käyttäytyivät ja näyttivät viimeisen päälle ladyiltä. Korot ja käsineet täydensivät lookin. Suosituin mekko oli kellomekko ja sen alla käytettiin usein suurta alushametta tukea antamaan.

Kellomekon lisäksi suosittu mekkomalli oli kynämekko, joka oli tiimalasimainen ja myötäili vartaloa. Kynämekkoa käyttivät vain aikuiset naiset, sillä nuorilla tällainen mekko oli liian provosoiva. Kynämekoissa bolerohihat olivat suosittuja. Vyöt mekoissa olivat yleisiä. Mekkojen kankaat olivat kevyitä. Mekkoihin lisättiin leveäkäänteinen kaulus ja hihoihin mansetit.



Villakoira symboloi 50 -lukua, ja siksi kellomekkoihin innostuttiinkin kirjailemaan villakoiran kuvia. Kellomekkoihin kirjailtiin myös muitakin kuvioita, mutta villakoira muistetaan parhaiten. 1950 -luvun räätälöityä lookia täydensivät laskosmekot, ja mekoissa oli pieniä tai isoja laskoksia.
Ilman kynämekkoa yksikään vaatekaappi ei ollut täydellinen.

Pillerirasioiksi kutsutut pienet, litteät hatut olivat suosittuja päähineitä, joita jopa morsian saattoi käyttää. Kengät olivat teräväkärkisiä piikkikorkokenkiä.
Teinimuodin käsite syntyi 50-luvulla. Tytöillä oli poninhäntä, kellohame tai kapeat, puolisääreen ulottuvat housut tennareiden kanssa, ja tytöt myös tanssivat jiveä. Puserona saattoi olla jumpperi tai miesten valkoinen kauluspaita. James Dean aloitti farkkumuodin käyttämällä farkkuja vuonna 1955 elokuvassa Nuori kapinallinen.

Jokaisella sesongilla oli oma siluettinsa. 50-luvun kangasuutuus oli Wallace H Carthersin 30-luvulla keksimä nylon, joka tuli jälleen muotiin sodan jälkeen.


Meikki:

1950 -luvun meikille perustana oli persikkainen ja kermainen ihon väri. Meikkipohjan tuli olla pehmeä ja naisellinen. Kulmakarvat olivat kapeat. Meikkiä ei käytetty paljon, koska haluttiin olla luonnollinen.



Iltalook oli paljon dramaattisempi. Eyelineriä käytettiin lähinnä yläluomella ja se oli nestemäistä, terävä ja tarkasti muotoiltu. Etenkin nuoret naiset suosivat pastellin sävyjä huulissa päivällä. Aikuiset naiset käyttivät enimmäkseen punaista huulissa, niin päivällä kuin illalla. Huulet maalattiin seksikkäiksi ja täyteläisiksi. Myös oranssinpunainen oli suosittu niin huulissa, kuin poskissa.

Marilyn Monroella oli tunnettu 50-luvun meikkityyli. Kulmat olivat luonnolliset, silmät kissamaiset, joita korostettiin tekoripsillä ja silmän ulkonurkan yli jatkuvalla eyelinerillä. Liikkuva luomi oli valkoinen ja luomivako rajattu vaaleanruskealla. Huulet olivat muhkeat ja kiiltävänpunaiset.


Hiukset:

Hiusmuoti oli pehmeä ja kiharainen 50-luvulla. Audrey Hepburnin poikamaisen lyhyet hiukset olivat myös suosittuja. Hiukset muotoiltiin pallomaisiksi suurilla papiljoteilla hiusten kasvettua. Nuoret naiset sitoivat hiuksensa useimmin päivällä poninhännälle ja poninhännän ympärille sifonkihuivin.



Hiukset kiharrettiin 50-luvulla pinneillä kiinnitetyillä rullilla, jotka päässä myös yleensä nukuttiin hiustenkuivainten vielä puuttuessa. Vaikka hiuksia kiharrettiin paljon itse, joskus hiuksiin tarvittiin myös permanentti.



50-luku synnytti hiuksiin leikkausmallin nimeltä villakoira. Kampaus oli pallomainen ja se koristeltiin yleensä tekokukin, samettinauhoin ja rusetein. Banaaninutturan teki suosituksi Grace Kelly. Luvun lopulla naiset kopioivat Brigitte Bardotin vaaleaa hiuspehkoa ja törrösuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti