maanantai 9. heinäkuuta 2012

1910´s fashion

Päätin siis tehä postaussarjan naisten muodin historiasta aikavälillä 1910-1990.
Idea tähän lähti pelkästä kiinnostuksesta muodin historiaan, ja kun löysin hyvän nettisivun, missä on kerrottu vuosikymmenten muodista, päätin koota ite tänne tiedot kuvineen ja toteuttaa ne postauksina. Olin myös kiinnostunu tosta käsitteestä, miten muoti tulee aina uudelleen ajankohtaseks, ja siks halusin myös tietää miten tää on toteutunu 1900 -luvulla.
Tiedon lähteenä käytin tyylitaika.comia. Pääasiassa kirjotan vaatemuodista, vähän meikkityylistä ja hiuksista, koska ne on varmaan ne tärkeimmät, mitkä muuttuu ja on muuttunu vuosikymmeninä. Yritän mainita ainakin yhden kuuluisuuden joka vuosikymmenellä jos mahdollista. ; ))

Vaatteet:


1910-luvulla korsetteihin ei enää tarvinnut pukeutua ja urheilu nousi suosioon naisten keskuudessa. Vaatteet oli puuvillasta ja pitsistä tehtyjä mekkoja. Filmitähtien tyyliä kopioitiin.
Koska vaikutteita otettiin Japanista ja Arabiasta, muodissa nähtiin turbaaneja, kimonoja ja haaremihousuja.

Puvut oli laskeutuvia ja valuvia, hameet pitkiä ja maatalaahaavia. Puvuissa hihat olivat puhvimaisia tai ihonmyötäisiä. Päähineinä käytettiin pukujen kanssa suuria leveälierisiä hattuja, joissa oli paljon sulkia. Käsissä oli pitkät hansikkaat.
Iltapukujen kanssa käytettiin pientä pitsimäistä takkia, johon oli helppo verhota olkapäät.



Housuasut ja kävelypuvut yleistyivät. Kävelypuvut olivat tummia ja miesmäisiä, joiden alla käytettiin kauluspaitaa joka käännettiin takin kauluksen päälle.

Hattujen koko pieneni ja sulkakoristeet vähenivät. Muotiin nousi nykypäivänäkin tunnettu klassikkotakki trenssi.

Meikki:

1910-luvun alkupuoliskolla meikkiä ei käytetty paljoa. Myös meikkauksessa otettiin vaikutteita itämaalaisuudesta, esim. huulet maalattiin geishatyylillä tumman punaiseksi, pieniksi ja suppumaisiksi.
Vuosisadan lopussa kulmat oli voimakkaat ja alaspäin kaartuvat. Silmämeikki oli tumma ja yläluomella käytettiin alaspäin laskevaa rajausta.
Poskipuna levitettiin pyöreiksi läiskiksi keskelle poskia. Meikki voimistui vuosikymmenen loppupuoliskolla.



Hiukset:


Vuosikymmenen alussa hiukset olivat pitkät ja laineikkaat, suorat hiukset eivät olleet suosiossa. Ensimmäisen maailmansodan vaikutuksesta hiukset leikattiin lyhyiksi. Ensimmäinen sähköinen hiustenleikkuri, piippaus - ja kreppirauta keksittiin 1910.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti