torstai 19. heinäkuuta 2012

Vegetaristi, vegaani...?

Oon harkinnu aika vakavasti tota lihansyönnin lopettamista, ja oon yrittäny ettii aiheesta vähän tietoo. Sen oon oppinu, että vegetaristi on se, joka ei syö mitään lihaa ja ei kai myöskään mitään eläinkunnantuotteita ja vegaani on noiden juttujen lisäks sit myös sellanen, joka ei käytä eläimen nahasta tai turkiksesta tai vastaavasta tehtyjä tuotteita. Jotenki noin.

Mutta, vaikka tietous on muuten jääny aika vähälle, oon löytäny aika monta hyvää kasvisruokavinkkiä lehdistä ja niistä oon koonnu sellasen vihkosen. : DD Ajattelin niitä kokeilla tässä joskus. : ))
Tosin musta tuntuu, että en voi vielä vähään aikaan alkaa kasvissyöjäks, kun porukat alkaa skitsoo et "sun pitää syödä lihaa et saat proteiineja, sä oot kasvava lapsi!!!". Mut totuus on, että proteiineja saa muualtaki. Mun täytyy vaan selvittää mistä... : DD

Mut tässä ihastuttavia kasvisruokavinkkejä, jotka ei kuormita luontoa, tapa eläimiä ja omatunto saa olla rauhassa näiden kanssa. : ))


Porkkanakeitto neljälle   


4 luomuporkkanaa
0,5 luomulanttu
1 iso keltasipuli
1 kasvisliemikuutio
1dl luomukermaa
rouhittua mustapippuria
suolaa
pinnakke tuoretta persiljaa





Pese, kuori ja kuutio juurekset sekä kuori ja kuutioi myös sipuli. Laita kaikki kattilaan ja lisää joukkoon vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää mukaan vielä kasvisliemikuutio ja keitä juurekset sitten aivan kypsiksi. Soseuta keitto liemineen aivan tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää loppuvaiheessa mukaan myös kerma. Mausta mustapippurilla ja lisää tarpeen mukaan myös suolaa. Lisää annosten pinnalle hieman tuoretta persiljaa ja tarjoa pehmeän leivän kera. 



Vesimelonipirtelö





Leikka vesimeloni pieniksi kuutioiksi. Poista tarpeen mukaan siemenet. Pakasta 3 kupillista vesimelonia. Pistä jäätyneet vesimelonikuutiot tehosekoittimeen. Lisää kaksi ja puoli kupillista makeuttamatonta mantelimaitoa. Sekoita, kunnes pirtelö on valmis juotavaksi.




Kookossalaatti neljälle


400g valkokaalia
2 kevätsipulin vartta
1dl rusinoita
1dl kookosmaitoa
½ sitruunan mehua
ripaus rouhittua mustapippuria
1tl juoksevaa hunajaa





Raasta kaali ja hienonna kevätsipulin varret. Sekoita ne keskenään ja lisää rusinat. Sekoita kookosmaito, sitruunan mehu ja hunaja keskenään ja lisää salaattiin. Mausta lopuksi maun mukaan mustapippurilla.




Uuniomeletti neljälle


8 kananmunaa
1dl maitoa
2 kevätsipulin vartta
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 paprika
1dl juustoraastetta
rouhittua mustapippuria
suolaa
rypsiöljyä


Huuhdo kasvikset. Leikkaa kevätsipulin varret 0,5cm renkaiksi, puolita kirsikkatomaatit ja kuutioi paprika pieneksi. Kuullota paprikakuutioita hetki pannulla, rypsiöljyssä, ja mausta ne sitten suolalla ja pippurilla. Sekoita vielä mukaan kirsikkatomaatit ja kevätsipuli niin, että mausteita tarttuu hieman niihinkin. Kaada kasvikset öljyllä valellulla leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Sekoita munat ja maito ja kaada kasvisten päälle. Lisää halutessasi vielä pippuria ja lisää lopuksi pinnalle juustoraaste. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa, kunnes pinta on hyytynyt ja saanut kauniin värin.




Kasvispasta kahdelle


400g tuorepastaa
1 punasipuli
½ purjo
1 valkosipulinkynsi
1 kesäkurpitsa
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 paprika
1 sitruunan mehu
0,5tl rouhittua mustapippuria
0,5tl suolaa
50g voita
parmesaaniraastetta (maun mukaan)
4rkl lehtipersiljaa hienonnettuna


Kasvispasta rikastuu pekonilla ja kermalla.


Paloittele punasipuli, purjo, paprika ja kesäkurpitsa kuutioiksi ja halkaise tomaatit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota öljyssä ensin sipulilohkot, purjoviipaleet ja valkosipulinkynnet, lisää sitten paprikanpalat ja tomaatit sekä mausteet. Lisää keitetty pasta ja tilkka vettä, sekä voi. Mausta sitruunamehulla sekä parmesaaniraasteella maun mukaan. Ripottele hienonnettu lehtipersilja annoksen päälle.




Hedelmäinen mysliannos


3dl maustamatonta luonnonjogurttia
1dl mysliä
1 banaani tai kourallinen viinirypäleitä





Kaada jogurtti kulhoon, lisää mysli ja viipaloi päälle banaani tai pestyt viinirypäleet.  

2 kommenttia:

  1. Vegetaristi käyttää maito- ja munatuotteita.
    - laktovegetaristi: +maitotuotteet
    - lakto-ovovegetaristi: +maito, +muna
    - pescovegetaristi: +kala
    - semivegetaristi: ei punaista lihaa

    Vegaani ei mitään, edes hassuja pieniä lisäaineita.

    Vegen elämä on helppoa, terkuin pitkäaikainen vegaani, joka urheilee ja nauttii ruoasta.

    Opettele itse enemmän ja vahvalla mielellä kouluta vielä vanhemmat, koska on kurjaa jos painostavat syömään jotain mitä et halua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos infosta. : ) Musta kuitenki tuntuu, että toi oli vaan sellanen hetken fiilis, koska nyt en oo kokenu mitenkää hankalaks syödä lihaa, vaikka en nyt ihan mitään lammasta haluiskaan syödä. ; ))

      Poista